woensdag 30 maart 2011

Culturele woensdag 30-03-2011 (Schaal 1:1)


Beste lezers,

Nieuw blok met alweer een nieuw onderwerp voor de Culturele Woensdag.
Dit blok staat de schaal en verhouding van een ruimte centraal. Dit lijkt mij een goed onderwerp omdat het voor ons goed is ook te beseffen hoe schaalmodel er in het "echt" uitziet.

Na een inleiding in het auditorium begonnen wij met een nieuwe opdracht. Deze opdracht stond in het teken van beseffen van ruimte en afmetingen. Om een goed idee te krijgen hoe groot alles in werkelijkheid is hebben wij (Lars,Mart,Jorrit en Milan) een schaalmodel/maquette uitgetekend naar schaal 1:1. Door het te vertalen naar werkelijke schaal konden wij voor het eerst een indruk krijgen hoe je jezelf werkelijk door dit ontwerp beweegt.

Na het uittekenen van de maquette kwamen wij er al snel achter dat er een hoop knelpunten waren in het ontwerp. Vooral de doorloop ruimtes bleken te krap om lekker met z'n tweeën door heen te kunnen lopen.
Se pantry bleek veel te klein voor alle functies die in deze ruimte komen. Ook de ingang leek in verhouding veel te klein ten opzichte van het gebouw en het aantal bezoekers. Deze knelpunten leken in de maquette en tekeningen wel mee te vallen, maar door het werkelijk te zien merk je al snel genoeg wanneer dingen te krap en benauwend worden.

Deze manier van kritisch naar je ontwerp kijken heeft mij zeker veel geleerd. Het is een intensieve manier van uitwerken maar het levert veel inzicht in die je anders over het hoofd ziet. Dit is een manier die ik in de toekomst zeker meer ga gebruiken omdat mijn ontwerpen er alleen maar beter van kunnen worden en ik nog te weinig ervaring en idee heb van hoe een ruimte zich verhoud tot de gebruiker.

Een volgende stap zou ook een ruimtelijk maken zijn van de 1:1 schaal. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door ook muren en elementen aan te geven in de plattegrond. Wellicht een goed idee voor de volgende keer!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten